TRABİS’İN FAALİYETE BAŞLAMASI HAKKINDA
-HUKUK BÜLTENİ-
BÜLTEN TARİHİ: 25/08/2022
Ülkemizde “.tr” uzantılı alan adlarının yönetimi 1990 yılından bu yana Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Nic.tr tarafından yürütülmekte idi. 07.11.2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İnternet Alan Adları Yönetmeliği (“İAAY”) ile “.tr ağ bilgi sistemi” yani kısaca “TRABİS” ““.tr” uzantılı internet alan adı sisteminin ve buna ait merkezi veritabanının işletilmesine, rehberin oluşturulmasına, güncellenmesine ve rehberlik hizmetinin sunulmasına ve alan adı başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı olarak yapılmasına imkân veren, tüm bu faaliyetlerin güvenli ve iş sürekliliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiği sistemi” ifade eden bir kurum olarak ihdas edilmişti (İAAY m. 3/I-n). TRABİS’i kurmak ve işletmek veya belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde TRABİS’in üçüncü bir tarafça kurulması ve işletilmesini sağlamak yetkisi ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (“BTK”) verilmişti (İAAY m. 14/I-a). BTK, TRABİS’in faaliyete geçmesi için gerekli hukuki ve teknik altyapıyı kurmak için uzun süredir çalışmalarını sürdürmekteydi.
Nihayet BTK 19.08.2022 tarihinde yayımladığı duyuru[1] ile TRABİS’in 14.09.2022 tarihinde devreye alınacağını bildirmiştir. Böylece daha önce 29.09.2022 olarak ilan edilen tarih on beş gün geriye çekilmiştir.
TRABİS’in faaliyete geçmesi İAAY yanında İnternet Alan Adları Tebliği ve İnternet Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması Tebliğinde yer alan ve yürürlüğü ertelenen pek çok düzenlemenin artık yürürlüğe gireceği anlamına gelmektedir. Bunlardan en dikkat çekeni “tr” uzantılı alan adları uyuşmazlıkları için mahkemelere alternatif bir uyuşmazlık çözüm mekanizmasının işlerlik kazanacak olmasıdır. Bunun yanında “net.tr”, “org.tr” ve “com.tr” uzantılı alan adlarının tahsisi “ilk gelen alır” ilkesi kapsamında herhangi bir belge talep edilmeden, zaman açısından öncelikli başvuru sırasına göre gerçekleştirileceği de önemli bir yenilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
BTK duyurusunda “TRABİS’in faaliyete geçmesi ile birlikte, ülkemizdeki alan adı pazarının büyütülmesi, ülke kodu uzantımızın küresel çapta bir marka haline getirilmesi ve alan adı uyuşmazlıklarının hızlı ve kolay bir şekilde çözümlenmesi hedeflen[diği]” vurgulanmaktadır.
Saygılarımızla
Forensis Hukuk Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için bir hukuk bürosuyla bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz.
[1] https://www.btk.gov.tr/duyurular/trabis-in-14-09-2022-tarihinde-faaliyete-baslamasina-iliskin-duyuru.
Bültene PDF formatında ulaşmak için tıklayınız...